lauantai 27. heinäkuuta 2013

Täältä tullaan avaruus!



Avaruus, tuo suuri ja tutkimaton, on myös lukemattomien lastenlaulujen aihe. Avaruudesta meitä katselevat taivaankappaleet ja vieraiden planeettojen olennot, ja sitä lähtevät innokkaasti tutkimaan urheat astronautit sekä koirat ja jokunen onneton henkseleiden etsijä.


Koiria ja karhuja avaruudessa


Kun ihminen oli saanut rakettinsa lentämään maan kiertoradalle, lähetti hän ensimmäiseksi matkustajaksi Laika-nimisen koiran. Laikan tassunjäljissä liitää myös Avaruus-snautseri, jonka avaruustähtisumussa on niin jännittävä äänimaisema, että aikuiskuuntelijoita saattaa pelottaa. Outoja ääniä on myös Karhun kuumatkalla, jossa "paukkui, räiskyi, vinkui, soi, karhu huusi ohhohhoi!" Sen sijaan riemukkaassa koko perheen suomirockhitissä kaupunkikoira Musti uneksii siitä, mitä on taivaan takana. "Ei ollut hän sukua Laikalle, mutta päässyt oli Laikan paikalle", laulaa Kengurumeininki tässä lastenmusiikin pikkuklassikossa.

Kaarle & laulavat liskot: Avaruus-snautseri (Baari Labalaikka, 1997)
Ville Hukkinen: Karhun kuumatka (Essen tessen teikar soi, 1985)
Kengurumeininki: Musti-astronauttikoira (Linnunradan sankarit, 2001)

Kengurumeiningin Linnunradan sankarit on itse asiassa nimensäkin mukaisesti avaruusaiheinen teemalevy, jossa ovat mm. kappaleet Rakettimatkapaketti, Linnunradan sankarit, Herra kuu, Tähtisade ja Avaruuden kukkia.



Toinen temaattinen avaruuskokonaisuus ilmestyi kesällä 2010, kun jyväskyläläinen lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ensiesitti Avaruus-konserttinsa ja kilpailutti kuulijoillaan sen neljä kappaletta. "Tää ei oo huviretki vaan valloitus", laulettiin voittokappaleessa Täältä tullaan avaruus, joka sai lähes puolet äänestyksen äänistä.

Muissa lauluissa opitaan esimerkiksi, että "planeetoilla on kaikilla hyvät puolensa mut jokaisella myös huolensa", tai todetaan hauskan viulu- ja sordiinovetoisen chachan tahtiin, ettei avaruuteen pääse ruotsinlaivalla "eikä muutenkaan kai pienellä vaivalla".

Loiskis: Planeetat, Täältä tullaan avaruus, Avaruuteen pääsee kaukoputkella ja Avaruusraketti (Kymppi, 2010)



Avaruutta valloittamaan!


Avaruuteen pääsee varmasti kaukoputkellakin, mutta kyllä kunnon menopelillä on hauskempaa porhaltaa kohti tähtiä ja Linnunradan uumenia. Joskus autokaan ei ole tavallinen auto. Peloton ja innokas joukko lähtee rokkikitaran säestämänä salaiselle avaruusretkelle Avaruusautolla Vesala Klaanin samannimisessä kappaleessa, ja Hevisauruksella on avaruusmenopelinään Viikinkilaiva. Eikä sekään haittaa, jos kulkuneuvoon tulee vikaa, sillä aina voi kurvata korjaamon pihaan. "Eihän raketilla voi kaahata, jos moottoria yskittää", lauletaan Avaruuden autokorjaamolla.

Jos raketti kuitenkin osoittautuu toimivaksi, on joillakin onnekkailla kunnia saada ohjata sitä. Kukapa ei haluaisi olla kuuraketin kapteeni! "Hei hei hei ja onnea matkalle rohkeat astronautit", oli allekirjoittaneen lempirallatuksia lapsena. Aimo Mustosen tekstin lauloi levylle Esa Nieminen, joka huristeli Kuuhun saakka myös aikakauden hienoilla analogisyntikkasoundeillaan.

Hiukan aiemmin samalla vuosikymmenellä oli kuultu mainiota kosketinsoitantaa Baddingin klassikossa Ihminen menee Kuuhun. Tässä M.A.Nummisen hillittömässä tekstissä avaruuteen on "aika helppo mahtua". 60-lukuisessa popswingissä vaihdetaan lentokoneesta rakettiin ja lopulta Kuuhun mittailemaan lukuja.

"Koti ihmisen onpi maan pinnalla, mut ain ihaillut hän tähtiä on taivahalla, hän on itsekin sinne alkanut tahtoa, ja sinne onkin aika helppo mahtua"

Vesala Klaani: Avaruusauto (Afrikan tähdet, 1989)
Hevisaurus: Viikinkilaivalla avaruuteen (Räyh!, 2011)
Hevisaurus: Avaruuden autokorjaamo (Kadonneen louhikäärmeen arvoitus, 2012)
Esa ja lapset: Lähtö avaruuteen (Pupujussi hyppäsi rokkaamaan, 1978)
Rauli Badding Somerjoki: Ihminen menee kuuhun (Niemisen pojat ja naapurin äijä - Suutari joonaksen iltapäivä osa II, 1971)





Hei kuu-ukko, täältä tullaan!


Lähtö avaruuteen ei suinkaan ollut ensimmäinen Aimo Mustosen avaruusmatka-aiheinen kappale. Hänen laulunsa Matkalla kuuhun ilmestyi jo Neil Armstrongin ja kumppaneiden kuulentovuonna 1969. Siinäkin "astronautti valmis on" ja Kuuhun saakka ollaan matkalla.

Kuu-aiheisia lauluja onkin paljon, muuta valtaosassa tuota kiertolaistamme tyydytään ihailemaan täältä maasta käsin: Kuu valaisee ja katselee meitä, hymyilee ja on öisin läsnä. "Sen kuva vedenpintaan heijastuu, on siitä laulettu niin monia lauluja, maalattu niin kauniita tauluja" laulaa Paukkumaissi ja mietti myös, "tietääkö Kuu-ukko ollenkaan, kuinka sitä täällä maassa katsellaan".

Kuu-ukko tietää varmasti ainakin ettei sen pidä lainkaan sureman, vaikka Saukki kiertääkin pari kierrosta. Sen verran on rakastettu klassikko soinut viiden vuosikymmenen aikana, että Musiikkisokkelon kysyessä avaruusaiheisten laulujen suosikkia, Pikkuoravien kuuraketti mainittiin useimmiten.

1950- ja 1960-luvuilla elettiin suuren avaruuskilpajuoksun aikaa, ja ensimmäistä kuulentoa suunniteltiin ahkerasti elokuvissa, kirjoissa, sarjakuvissa sekä niin aikuisten kuin lasten lauluissa. Stephen Fosterin yli sata vuotta aiemmin kynäilemä Oh! Susanna päätyi oravien hitiksi suomennoksesta vastaavan Saukin eli Sauvo Puhtilan sekä kappaleen sovittaneen Jaakko Salon ansiosta; pikkuoravien amerikkalainen esikuva Alvin & the chipmunks ei tietävästi ole kyseistä rallia versioinut. "Hei kuu-ukko, ei pidä sinun sureman. Tämä rakettimme hetkessä valmistuu ja sen määränpää on kuu", lauloi pikkuoravia esittävä Eino Virtanen tässä jo montaa sukupolvea viihdyttäneessä tarinassa, jossa Saukki etsii vyötään ja henkseleitään, joita on molempia tarvittu raketin rakennustarvikkeina.

Itse tehty vekotin oli myös Röllillä: Ensimmäinen emmentaalinautti lensi nimittäin Kuuhun savusaunan kiukaalla. Jytäjyrsijöiden kuuraketti ei sen sijaan kantanut kuin Kuusamoon. Vaan Kuuhun päästyä siellä on tietysti hyvä hypellä, sen tietää toinen hassusti korkealta laulava ryhmä, Smurffit.

Musiikkileikkikoululaisten kuoro: Matkalla kuuhun (Pienen laulajan lauluja, 1969)
Paukkumaissi: Kuu (Huhuu, Kuu, 2010)
Saukki ja oravat: Pikkuoravien kuuraketti (Saukki ja oravat, 1962)
Rölli: Ensimmäinen emmentaalinautti (Röllin laulut 1, 1986)
Jytäjyrsijät: Kuuraketilla Kuusamoon (Rottaradio, 2009)
Smurffit: Smurffit kuussa (Avaruudessa vol 5, 1998)






Muiden maailmojen elämää

Smurffit ovat käyneet avaruudessa monta kertaa: avaruusaiheisia tekstejä näillä dancekimittäjillä on ainakin Avaruussmurffi (Kesähitit vol 4, 1998) sekä Avaruussmurffin paluu ja Smurffit kuussa (Avaruudessa vol 5, 1998)

Muita otuksia ulkoavaruudessa edustavat esimerkiksi Satu Saarikon Avaruuskorento (Jazzkatti, 2012) sekä Henxelien pingviinin ja simpukan kaltaiset olennot hiukan vinksahtaneessa kansanmusiikista ponnistavassa riemukkaassa laulussa Avaruuden äärissä (Henxelit, 2008)

Elektronisempikin lastenmusiikki käsittelee sujuvasti avaruusaiheita: Leena Hurrin Avaruusmies tuijottaa planeettoja helikopterista (Mitä se leijona sanoo, 2005) ja Hiekkalaatikkojengi löytää antennipäisen otuksen piilosta kotipihalta. (Avaruusolio piilossa, Hiekkalaatikojengi, 2008)





Mitä siellä on? Voisipa siellä lentää!

Suurta ja ihmeellistä avaruutta voi pohtia vielä ainakin näiden laulujen parissa:

Mikko Perkoila: Avaruuden maisema (Hyönteiselämää, 1999), jossa katsellaan kaukaa eläinten ja ihmisten yhteistä kotia ja myös tähtiä sekä avaruuden maisemaa, jonka "suuri rauha rauhoittaa".

Olavi Uusivirta: Avaruuslaulu (Ipanapa 1, 2007)
"Mikä se oikein on", arvuuttaa Olavi aurinkokunnan kiertolaisia sekä hiukan kauempanakin näkyviä avaruuden kappaleita kauniissa kappaleessaan.

Hertan maailma: Avaruusasioita (Hertan maailma, 2009), jossa mietitään minne asti avaruus vie ja "onko jossain maailma uus".

Anna Kuoppamäki: Suuri on avaruus (Ipanapa 3, 2010), jossa "avaruus on koti tähtien".

Maaria Salmi ja lauluryhmä: Avaruuteen lennetään (Hannele Huovi, Soili Perkiö: Iloiset laulut 2, 1993)

Monelle tuttu avaruuslentolaulu on myös On allain avaruus. Tämän Lumiukko-animaation (The Snowman) tunnussävelmän Walking in the Air suomensi Tarleena Sammalkorpi. Käännöksen levyttivät ensimmäisinä Sakari Heikka ja Cantores Minores vuonna 1989, ja sen jälkeen sen mm. Tarja Merivirta, Arja Koriseva, Mari Palo, Sini Hyytiäinen sekä Musakatit ja Uomarinteen koulun musiikkiluokka. Antti Tuiskun tavoin moni artisti on sisällyttänyt laulun joulukonserttiohjelmistoonsa.



Mitä muistoja sinulla on tämän kirjoituksen lauluista? Puuttuuko listasta sinun suosikkisi? Kirjoita toki kommenttikenttään!

Avaruusaiheisia lastenlauluja kuullaan myös Lasten omassa radiossa osoitteessa www.lastenomaradio.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti